Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborová hnízdečka plněná špenátem nebo mangoldem

8. 2. 2014

hnizdecka.jpgSuroviny:

750 g - 1 kg moučných brambor (záleží na účelu použití, na předkrm stačí 750 g), sůl, 2 lžíce másla, 2 žloutky, muškátový oříšek.

Náplň: 500 g čerstvého mangoldu nebo špenátu, máslo, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, sůl. Popř. 50 g anglické slaniny.

Dokončení: mletá sladká paprika, popřípadě po 1 žloutku do každého hnízdečka

Postup:

Omytý špenát nebo mangold bez řapíků překrájíme na menší kousky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme mangold nebo špenát, ochutíme česnekem utřeným se solí a prudce smažíme, aby zelenina nepustila moc vody.

Omyté brambory vaříme ve slupce doměkka. Scedíme, necháme částečně zchladnout, oloupeme a ihned prolisujeme lisem na brambory. Přidáme měkké máslo, žloutky, strouhneme muškátový oříšek, osolíme a rychle promícháme. Naplníme jimi zdobící sáček a na plech potřený máslem tvoříme hnízdečka.

Hnízdečka poprášíme paprikou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 150 minut.

Pak naplníme špenátem a podáváme jako přílohu k masu. Neodbytným masožravcům ještě můžete do špenátu vmíchat rozpečenou anglickou slaninu.

Pozn.: komu by se nedařila hnízdečka nebo je nebaví si hrát :), může bramborovou hmotu vložit na dno a boky máslem vymazaných malých zapékacích formiček, doplnit špenátem, doprostřed každého posadit 1 žloutek a také zapéct. Nesmíte na ně ale zapomenout, jako se to stalo mně, žloutek by se moc upekl  Takže příště

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ale nebyl

(Jitkas, 8. 2. 2014 17:25)

Ja mam vse trochu smrncnute, kdyz pecu, tady to maji radi.

Kdo si hraje...

(Jitkas, 8. 2. 2014 16:49)

Jsem pro variantu B), tedy mene narocnou. Se vi, ze ty jsi sikovna! Mne by to lehke zapomenuti v troube vubec nevadilo, naopak.

Re: Kdo si hraje...

(Jarka, 8. 2. 2014 17:07)

No, ten žloutek byl už vážně hodně pečený :-(