Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celozrnné kaiserky

8. 2. 2014

kaiserky-tmave.jpgSuroviny:

1. těsto: 300 g pšeničné celozrnné mouky, 200 g vody (je lépe vodu vážit, to jsem se naučila od své kamarádky Ivy z Pekárnománie - je to přesnější), 10 g čerstvého droždí (ale stačilo by i 5g), 1 lžička medu, olej na potření.

2. těsto: 270 g vody, 10 g čerstvého droždí, 1 lžíce oleje, 1. těsto, 150 g pšeničné celozrnné mouky, necelých 160 g pšeničné mouky chlebové - dosypávat dle potřeby, 2 zarovnané kávové lžičky soli.

Dokončení: vejce na potření, na posyp drcené lněné semínko, mák, sezam,...

Postup:

Do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, nadrobíme droždí, přidáme med a zalijeme asi polovinou z 200 g vlažné vody. Počkáme, až droždí ožije, pak dodáme zbytek vody a vytvoříme těsto. Necháme asi hodinu kynout. Pak těsto přetužíme = znovu propracujeme rukou, potřeme olejem a vložíme do misky. Dobře uzavřeme a dáme do chladničky do druhého dne.

Druhý den už nám může pomoci pekárna. 1. těsto vyjmeme z chladničky a necháme dojít pokojové teploty. Do pekárny vlijeme vodu a olej, nadrobíme droždí, přidáme včerejší těsto, mouku (tu chlebovou dosypáváme podle potřeby - když se těsto přestane lepit na stěny, je husté tak akorát) a sůl a necháme zpracovat a vykynout těsto.

Pokud nemáme pekárnu, je lépe těsto zpracovat pomocí robotu, aby se dobře promísilo první těsto se zbytkem surovin. Nebo zapojit nějakého silného muže :)

Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme bochánky těsta o váze asi 50 g. Necháme dokynout, dlaní mírně zploštíme a raznicí vyrazíme vzor, promáčkneme až na plech. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme zvoleným posypem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, do níž jsme předem vložili kastrůlek s vodou k vytvoření páry. Po 10ti minutách zapečení prvního plechu kastrůlek z trouby odstraníme

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Domácí pekárna

(Helena, 12. 4. 2018 10:20)

Dobrý den. Chtěla bych si pořídit domácí pekárnu a říkala jsem si, že Vy by jste mohla být povolaná osoba, která by mi poradila. Nevím přesně jaké požadavky bych na ni měla mít, ale určitě nemám nějaké velké nároky. Koukala jsem se na internetu a četla si různé články a žebříčky. Tenhle mi přišel asi nejlepší https://vas-pomocnik.cz/domaci-pekarny/ a tak mě napadlo, jestli nemáte s nějakými z žebříčku do 2000 kč zkušenosti, nebo aspoň s nějakou značkou. Moc si vážím Vaší rady. Děkuji, Helena

Re: Domácí pekárna

(Jarka, 12. 4. 2018 16:37)

Dobrý den Heleno. Já mám stařičkou Eta Harmony, už dosluhuje. Četla jsem chválu na pekárny z Lidlu. Rozhodně je lepší pekárna větší, se dvěma háky, protože v ní klidně zaděláte na vánočku nebo mazanec. Ale určitě doporučuju stránky mojí kamarádky www.pekarnomanie.cz, která se pečení věnuje dlouhá léta a má na stránkách plno rad. Vydala i 2 kuchařské knihy o pečení (Pekárnománie a Ruce v mouce - obě vřele doporučuju. Iva Vám určitě ochotně zodpoví všechny Vaše dotazy, na které já nestačím. Krásné dny a děkuju za návštěvu stránek. :-)

Mam napad

(Jitkas, 8. 2. 2014 16:51)

Otevri si pekarnu!

Re: Mam napad

(Jarka, 8. 2. 2014 17:08)

Na to jsou mnohem povolanější ;-)