Jdi na obsah Jdi na menu
 


Housky de luxe

31. 7. 2014

housky.jpgSuroviny:

1 kg hladké mouky, 1 kostka (42g) droždí, 100 g másla, 5,5 dl mléka, 1 žloutek, 3 lžičky soli, špetka cukru.

Posyp: hrubá sůl, kmín, sezam, mák, sýr,...

Postup:

Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, mírně pocukrujeme a zalijeme částí vlažného mléka. Počkáme, až droždí "ožije", pak přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto, které se nelepí, je hladké a kompaktní. Když dodržíte přesné dávkování, nemusíte nic přidávat, těsto je dokonalé.

Necháme vykynout, pak dělíme na dílky, rukama tvoříme praménky a splétáme housky. Není třeba podsypávat, těsto se vůbec nelepí. Položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme zvolenou posypkou a pečeme v troubě při 180°C.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Housky

(Trudka4, 16. 2. 2016 12:55)

Právě mi kyne těsto v domácí pekárně, tak jsem zvědavá.

Re: Housky

(Jarka, 16. 2. 2016 13:01)

Tak ať se podaří, držím palce :) A dejte vědět, dík ;-)

... a nejen housky

(Míla, 24. 1. 2015 19:02)

Dnes jsem hledala na webu recept na housky a shodou okolností jsem narazila na podobný tomuto;-) Ingredience jsem dala do domácí pekárny a bylo pěkně hladké. Po vykynutí se mi nechtělo motat s houskama a tak jsem vytvarovala veku a dala jí do trouby na 200°C. Zhruba po 20ti min. jsem jí potřela rozšlehaným vejcem s mlékem a pekla ještě dalších 20 minut. Veka je napovrchu křupavá a uvnitř vláčná. Doporučuji.

Re: ... a nejen housky

(Jarka, 24. 1. 2015 21:26)

Díky za tip. Večky peču podle kamarádky:
http://www.pekarnomanie.cz/
a jsou jedinečné jako všechny její recepty ;-)