Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaiserky světlé

2. 2. 2014

kaiserky-svetle.jpgSuroviny:

Omládek:

150 ml vody

lžička medu nebo cukru nebo Sladěnky (koupíte ve Zdravé výživě)

60 g hladké mouky

2 g droždí.

Dále:

170 ml vody

2 lžíce oleje

20 g čerstvého droždí

500 g pšeničné chlebové mouky

2 lžičky soli.

Na dokončení: 

1 vejce

hrubá sůl, kmín, mák, sezam,...

Postup:

Pomohla mi pekárna, ale klidně můžete těsto udělat i klasicky: ze surovin na omládek umícháme těstíčko a necháme asi 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme trošku mouky. Necháme vykynout, během kynutí jednou přetužíme = těsto smáčkneme pěstí dolů, trochu prohněteme a znovu zakryjeme a necháme dokynout.

Troubu předehřejeme na 200°C a na dno dáme kastrůlek s vodou, abychom měli dostatek páry. Těsto v páře lépe kyne a není vysušené.

Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme z těsta vytvořené bochánky o váze asi 50 g. Opět je necháme chvíli dokynout, mírně sploštíme dlaní a raznicí promáčkneme vzor pořádně až na plech. Jde to i cukrářskou kartou nebo hranou nože nebo ohnutým kouskem čistého plechu. Potřeme rozvedlaným vejcem, posypeme zvoleným sypáním a pečeme v troubě dozlatova.

Nejlepší jsou ještě vlažné

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kaiserky

(maiva, 2. 2. 2014 9:52)

Inspirujeme se stejně :-) Jaru, máš je moc vydařené. Naposledy jsem měla málo prokrojené, asi jsem špatně dotláčela. Ty máš jednu jako druhou, skvělé.

Re: kaiserky

(Jarka, 2. 2. 2014 14:11)

Cathleen - Iv@ je nevyčerpatelný zdroj inspirace, že? Stačí se držet základu a výsledek se vždycky dostaví. Mám její stránky moc ráda :)