Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaiserky světlé

2. 2. 2014

kaiserky-svetle.jpgSuroviny:

Omládek: 150 ml vody, lžička medu nebo cukru, 60 g hladké mouky, 2 g droždí.

Dále: 170 ml vody, 2 lžíce oleje, 20 g čerstvého droždí, 500 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli.

Na dokončení:  1 vejce, hrubá sůl, kmín, mák, sezam,...

Postup:

Pomohla mi pekárna, ale klidně můžete těsto udělat i klasicky: ze surovin na omládek umícháme těstíčko a necháme asi 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme trošku mouky. Necháme vykynout, během kynutí jednou přetužíme = těsto smáčkneme pěstí dolů, trochu prohněteme a znovu zakryjeme a necháme dokynout.

Troubu předehřejeme na 200°C a na dno dáme kastrůlek s vodou, abychom měli dostatek páry. Těsto v páře lépe kyne a není vysušené.

Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme z těsta vytvořené bochánky o váze asi 50 g. Opět je necháme chvíli dokynout, mírně sploštíme dlaní a raznicí promáčkneme vzor pořádně až na plech. Jde to i cukrářskou kartou nebo hranou nože nebo ohnutým kouskem čistého plechu. Potřeme rozvedlaným vejcem, posypeme zvoleným sypáním a pečeme v troubě dozlatova.

Nejlepší jsou ještě vlažné

Volně jsem se inspirovala zde: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky_-bulky_-bagety/kaiserky--razene-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kaiserky

(maiva, 2. 2. 2014 9:52)

Inspirujeme se stejně :-) Jaru, máš je moc vydařené. Naposledy jsem měla málo prokrojené, asi jsem špatně dotláčela. Ty máš jednu jako druhou, skvělé.

Re: kaiserky

(Jarka, 2. 2. 2014 14:11)

Cathleen - Iv@ je nevyčerpatelný zdroj inspirace, že? Stačí se držet základu a výsledek se vždycky dostaví. Mám její stránky moc ráda :)