Jdi na obsah Jdi na menu
 


Placky se zelím

7. 5. 2017

placky-se-zelim.jpgSuroviny:

Těsto:

350 ml vlažné vody

1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic

1 lžička cukru

2 lžíce octa

2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla

260 g hladké mouky

125 g žitné chlebové mouky

125 g otrub nebo pohankové hladké mouky

2 rovné lžičky soli

Náplň:

150-200 g plátků slaniny (anglická, pepřový bok, Váhalova a pod.)

100 g tvrdého sýra (gouda nebo čedar)

asi 300 g vymačkaného a překrájeného kysaného zelí

Postup:

S těstem mi pomohla pekárna, ale můžete i klasicky - vytvoříte kvásek z vody, droždí, cukru a trošky mouky. Pak přidáte vše ostatní, vypracujete nelepivé těsto a necháte vykynout.

Mezitím připravíme náplň: nastrouháme sýr, vymačkáme a překrájíme zelí a ze slaniny nakrájíme drobné čtverečky.

Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky (bylo jich asi 10). Necháme znovu nakynout na válu, pak každý bochánek válečkem rozválíme na oválnou asi 1/2 cm vysokou placku, rozdělíme na ně slaninu, zelí a posypeme sýrem.

Necháme ještě trochu vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180-200°C asi 15-20 minut. Na dno trouby dáme před pečením kastrůlek s horkou vodou, aby placky neztvrdly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář