Jdi na obsah Jdi na menu
 


Comtessa de noir

10. 5. 2015

babovka-comtessa.jpgSuroviny:

250 g hladké mouky

20 g holandského kakaa

1 kávová lžička mleté skořice

15 g prášku do pečiva

100-150 g mandlových lupínků

150 g strouhané hořké čokolády

nastrouhaná kůra z dobře omytého jednoho pomeranče

150 g másla

150-200 g cukru

100 ml dobrého červeného vína

100 g zakysané smetany

špetka soli

5 vajec - žloutky a bílky zvlášť.

Postup:

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!!

Formu na bábovku (klasickou, těsta je poměrně dost) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou.

Troubu předehřejeme na 170°C.

Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme kůru z pomeranče, skořici, prášek do pečiva, čokoládu a mandle. Promícháme.

Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme zakysanou smetanu a víno. Pak přidáme moučnou směs a tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli, důkladně, ale lehce promícháme a těstem naplníme formu. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut až hodinu, já jsem musela i poté ještě několik minut přidat.

Propečenost zjistíme špejlí.

 

Pozn.:

Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.

Bábovka je vláčná, není přeslazená, v chuti se krásně doplňuje čokoláda, pomeranč a skořice.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář