Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mraveniště - Ameisenkuchen

31. 1. 2015

mraveniste.jpgSuroviny:

4 vejce - žloutky a bílky zvlášť

50 - 100 g krupicového cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale vzhledem k hodně sladkému vaječnému likéru a čokoládové rýži jsem ubrala takhle hodně a nám to zcela vyhovovalo, bábovka nebyla přeslazená. Máte-li rádi hodně sladké, klidně dejte cukru víc)

250 g másla

250 g hladké mouky

250 ml vaječného likéru (eierkoňaku)

1 sáček (13 g) kypřícího prášku do pečiva

vanilka (dávám mletou, tak špetku)

špetka soli

100 g čokoládové rýže (cukrářské zdobení)

tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Formu (bábovkovou nebo třeba na biskupský chlebíček  či srnčí hřbet, ale mohou být i muffinkové formičky) vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Zváženou mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme čokoládovou rýži.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.

Na kousky nakrájené změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, postupně přidáme žloutky a ušleháme hladký jemný krém.  Do něj zamícháme vanilku, likér, moučnou směs a vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak snížíme na 160°C a dopečeme. Upečené těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.

Horkou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Někdo ji po zchladnutí ještě polévá čokoládovou polevou a povrch sype zbylou čokoládovou rýží, ale nám stačila a chutnala i takhle.

 Pozn.:  Recept jsem našla na několika německých webech a upravila si ho.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář