Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvový dort s krémem z mascarpone

7. 2. 2014

mrkvovy-dort.jpgSuroviny:

Těsto: 350 g jemně strouhané mrkve, 200 g loupaných mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 150 g hrubě struhaných piškotů, 8 žloutků, 200 g hnědého cukru, kůra a šťáva z 1 velkého citronu, 1/8 l rumu, 8 bílků a špetka soli na sníh.

Krém: 1 plnotučný tvaroh, 1 mascarpone, moučkový cukr podle chuti, mletá vanilka.

Na dokončení: plátky mandlí pražené na kapce oleje a strouhaná kůra z dobře omytého (raději bio) citronu.

Postup:

 Vše si připravíme - nastrouháme očištěnou mrkev najemno, pokud nemáme kupované mleté madle, spaříme je, oloupeme a umeleme, nastrouháme nahrubo piškoty a vejce pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky. Pokud máte velká vejce, stačí vám jich jen 6.

Dortovou formu na dně vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme tukem.

Troubu předehřejeme na 150°C.

Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky, cukr, kůru a šťávu z citronu vyšleháme do husté pěny, vmícháme mrkev, piškoty s mandlemi, rum a postupně sníh z bílků. Sníh jen lehce zabalíme do těsta, aby nespadl, protože jiné kypřidlo tam není.

Těsto přendáme do formy a pečeme v mírné troubě asi hodinu.

Upečený korpus (vyzkoušíme špejlí) opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout.

Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilku vyšleháme na krém, potřeme dortík a posypeme praženými mandlemi a strouhanou kůrou.

Zdroj: korpus Helena Rytířová - Nedělní menu, krém - lednička :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Paradicka

(Jitkas, 7. 2. 2014 16:08)

Pekny ho mas, bez mouky, same mandlicky a ten kremik bude moc dobry, maskarpone a tvaruzek, hm...

Re: Paradicka

(Jarka, 7. 2. 2014 16:14)

:) Ty jsi na mě tak hodná, děkuju.