Mrkvový dort s krémem z mascarpone
Suroviny:
Těsto: 350 g jemně strouhané mrkve, 200 g loupaných mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 150 g hrubě struhaných piškotů, 8 žloutků, 200 g hnědého cukru, kůra a šťáva z 1 velkého citronu, 1/8 l rumu, 8 bílků a špetka soli na sníh.
Krém: 1 plnotučný tvaroh, 1 mascarpone, moučkový cukr podle chuti, mletá vanilka.
Na dokončení: plátky mandlí pražené na kapce oleje a strouhaná kůra z dobře omytého (raději bio) citronu.
Postup:
Vše si připravíme - nastrouháme očištěnou mrkev najemno, pokud nemáme kupované mleté madle, spaříme je, oloupeme a umeleme, nastrouháme nahrubo piškoty a vejce pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky. Pokud máte velká vejce, stačí vám jich jen 6.
Dortovou formu na dně vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme tukem.
Troubu předehřejeme na 150°C.
Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky, cukr, kůru a šťávu z citronu vyšleháme do husté pěny, vmícháme mrkev, piškoty s mandlemi, rum a postupně sníh z bílků. Sníh jen lehce zabalíme do těsta, aby nespadl, protože jiné kypřidlo tam není.
Těsto přendáme do formy a pečeme v mírné troubě asi hodinu.
Upečený korpus (vyzkoušíme špejlí) opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout.
Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilku vyšleháme na krém, potřeme dortík a posypeme praženými mandlemi a strouhanou kůrou.
Zdroj: korpus Helena Rytířová - Nedělní menu, krém - lednička :)
Paradicka
(Jitkas, 7. 2. 2014 16:08)