Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věnec Paříž - Brest

15. 1. 2017

pariz-brest2.jpgSuroviny:

Těsto:

250 ml vody nebo mléka

80 g másla

200 g polohrubé mouky

špetka soli

5 vajec

+ trochu plátků nebo hranolků mandlí navrch

Krém:

crema pasticcera

asi 50 g nugátu

možno ještě krokant - pražené ořechy nebo mandle v karamelu

Postup:

Odpalované těsto:

V kastrolu uvedeme k varu tekutinu, sůl a máslo, vsypeme najednou všechnu mouku a na mírném plameni mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Do mírně zchladlého po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo do těsta.

Sáčkem s hladkou zdobičkou tvoříme na plech s papírem na pečení kroužky: nejdříve vnější obvod, pak vnitřní a navrch mezi ně ještě horní vrstvu. Lépe se kroužky tvoří z malých pusinek těsta než dělat souvislý hladký kruh a i to lépe vypadá.

Kroužky pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 8-10 minut, poté zmírníme teplotu na 170°C a dalších asi 20 minut dopečeme. Správně upečené těsto je uvnitř suché a pórovité.

Krém:

Uvaříme crema pasticcera - viz odkaz v surovinách. Do horkého krému necháme rozpustit a rozmícháme nugát.

Kroužky rozřízneme a naplníme krémem, můžeme ještě krém posypat krokantem, pokud ho máme.

Pozn.: Dala jsem zbytek moučkového cukru do krému, takže už mi nezbyl na závěrečné poprášení zákusku

Pozn.2: Zákusek má tvar věnce na počest slavného závodu:

Dadalova kuchařka:

"Historie závodu Paříž-Brest. Byl to první cyklistický závod v roce 1891 o délce 1200 kilometrů z Paříže do Brestu a zpět do Paříže ("PBP"), byl testem lidské houževnatosti a cyklistické zdatnosti. Dodnes je pořádán každé čtyři roky společností "Audax Club Parisien". Je nejstarší cyklistickou událostí tohoto druhu".

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář