Jdi na obsah Jdi na menu
 


Canelé

25. 2. 2017

cannele2.jpgSuroviny:  na 16 báboviček

500 ml mléka

1 vanilkový lusk nebo 1/2 kávové lžičky mleté vanilky

50 g másla

100 g hladké mouky (opravdu tak málo )

2 žloutky

2 celá vejce

200 g moučkového cukru

špetka soli

30 g rumu

 máslo na vymazání formiček

Postup:

Do mléka dáme sůl, rozkrojený vanilkový lusk (nebo mletou vanilku) a máslo. Necháme přejít varem a ihned odstavíme. Necháme částečně zchladit a přecedíme přes husté síto.

Žloutky a vejce šleháme s cukrem do husté pěny. Spolu s moukou vmícháme do vlažného mléka a důkladně prošleháme, aby hmota byla hladká bez hrudek. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vmícháme rum.

Přelijeme do misky, důkladně uzavřeme a necháme v chladničce nejméně 24 hodin odpočívat. Před nalitím do forem promícháme.

Formy pořádně vymažeme máslem a plníme studenou odleželou hmotou do 2/3.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 45 minut. Z forem vyjmeme horké a necháme částečně zchladnout.

Díky teplotnímu šoku a rumu v těstě bábovičky hezky nabydou a díky cukru zkaramelizuje jejich povrch. Skutečně je nutné upéct je takhle dotmava, nedopečené se po vyjmutí z forem zhroutí a ztratí tvar.

Podáváme vlažné ke kávě, vínu či koňaku.

cannele1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

canele-formy.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář