Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeppole di San Giuseppe (Zeppole svatého Josefa)

18. 3. 2017

zeppole5.jpegSuroviny:  8-10 kusů

Těsto:

250 ml vody

40 g cukru

70 g másla

špetka soli

150 g hladké mouky

3 vejce

citronová kůra

Krém:

crema pasticcera:

3 žloutky

25 g kukuřičného škrobu

1/2 vanilkového lusku

75 g cukru

250 ml smetany nebo plnotučného mléka

8-10 nakládaných višní

Postup:

Nejdříve připravíme krém, aby mezitím vychladl: Mléko s vanilkou zahřejeme téměř k bodu varu. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, zašleháme do nich škrob. Horké mléko přecedíme ke žloutkům, důkladně rozmícháme a na mírném plameni za stálého míchání vše vaříme do zhoustnutí. Ihned přikryjeme potravinovou fólií a necháme chladnout.

Odpálíme těsto: Do vody dáme máslo, cukr a sůl a zvolna přivedeme k varu. Vsypeme najednou všechnu mouku a na mírném plameni pilně mícháme, dokud se z těsta neutvoří koule, která se nechytá stěn ani vařečky. Necháme téměř zchladnout.

Do vlažného těsta přidáme strouhanou citronovou kůru a postupně vmícháme vejce, další přidáme, až když je předchozí pořádně zapracované. Těsto vložíme do sáčku se zdobičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme malé mističky - nejdříve kruhovou spirálu o průměru asi 5 cm jako dno a pak dvě řady těsta jako stěny.

Tvary pečeme v horké troubě při 220°C asi 10 minut a dopékáme při 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

Upečené chladné mističky plníme krémem a navrch posadíme višeň.

Pozn.: Původní zeppole se smaží jako koblihy ve vysoké vrstvě horkého tuku. Pečené jsou dietnější 

zeppole1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zeppole2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 zeppole3.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář