Staročeská kuchyně
Příspěvky
Sklínka - "skleněná" bramboračka
11. 1. 2014
Skleněná = čirá, nezahuštěná jíškou, zato plná zeleniny a hub. Starý rodinný recept.
Kaldounová polévka (Kaldoun)
29. 12. 2013
Tato časově náročná polévka se vařila jen při zvláštních příležitostech, když se pekla husa, většinou na Boží hod vánoční. Kaldoun se říkalo husím drobům, z kterých je uvařená. Je velmi bohatá, obsahuje knedlíčky, speciální těstoviny a ještě je zahuštěná jíškou a může být zjemněná smetanou se žloutkem. Strávíte u ní celé půldne, ale stojí to za to, je opravdu lahodná :) Ale i kaloricky velmi vydatná, takže pak zapomeňte na povalování u televize a hajdy někam ven :D
Kuba
25. 12. 2013
Vánoční klasika. Je dobrý i z čerstvých hub, ale ten vánoční ze sušených je nepřekonatelný :) U nás se jí k obědu na Štědrý den jako hlavní chod, ale můžete ho, stejně jako hubník, připravit jen z poloviční dávky jako teplý předkrm po polévce s trochou salátu z celeru nebo kysaného zelí.
Hubník
14. 12. 2013
Hubník v některých krajích symbolizuje tradiční vánoční jídlo. Dříve jeden z hlavních chodů, dnes ho asi spíš budete podávat jako teplý předkrm po polévce spolu s nějakým zeleninovým salátem, třeba z červené řepy. Ale určitě ho zkuste, je moc dobrý :)
Chléb náš vezdejší
7. 12. 2013
dej nám dnes... Chléb byl skutečně důležitý v každodenní stravě lidí, což je vidět nejen v této části modlitby Otče náš a různých lidových písních, ale i pověrách, pranostikách a podobně.
Vánoce lidové a magické
7. 12. 2013
Vánoce u našich předků byly pojímané mnohem duchovněji a skromněji než je tomu dnes a je velká škoda, že se postupem doby tyto nejkrásnější svátky staly mnohde jen symbolem předváděného luxusu a obžerství.
Staročeské vdolky
15. 7. 2013
Vdolky pečené v troubě, pomazané povidly a posypané strouhaným tvarohem - kdo by odolal :) Jsou ale výborné i doplněné karamelovými jablky a kysanou smetanou. Těsto je díky strouhaným vařeným bramborům vláčné a chutné i druhý den, i když do druhého dne jich moc nezbyde, to garantuju :D
Bezinky
24. 6. 2013
Vesnické hospodyně dokázaly s úspěchem zpracovat jedlé plané rostliny rostoucí v okruhu několika set metrů od jejich chalupy. Patří sem i černý bez, z něhož výhodně zpracovaly květenství i pozdější plody.
Posvícenské oříšky
24. 4. 2013
U nás se slaví hlavně tzv. posvícení Havelské, tedy na sv. Havla (16. října). Tradičním pokrmem je kapr a tradičním pečivem tyto oříšky :)
Bramborové placky
26. 2. 2013
Legenda mezi staročeskými pokrmy. Snad každý je zná a nejlépe chutnaly od babičky nebo maminky, protože ty je uměly...ách, tak dobře. A uvařte si k nim bílou kávu z melty, aby iluze o návratu do dětství byla dokonalá :)