Jáhly s houbami a rajčaty
Jáhly jsou z loupaného prosa. Obsahují hodně tuku, proto jim hrozí žluknutí při nesprávném skladování. Uchovávám je v dobře uzavřeném obalu v spodní části chladničky. Předejít nahořklé chuti lze dvojím spařením vřelou vodou.
Suroviny:
2 cibule
olej
300 g jáhel
asi 600 ml zeleninového vývaru
1 kg rajčat
svazek bylinek do polévky (pažitková a petrželová nať, bazalka)
200 g žampionů nebo lesních hub
citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup:
1 oloupanou cibuli spolu s propláchnutými a 2x spařenými jáhlami opečeme na trošce oleje. Až cibule zesklovatí, zalijeme vývarem a dusíme na mírném ohni 30 minut, na posledních 5 minut k jáhlům přidáme na tenké plátky nakrájené očištěné houby.
Mezitím spaříme a oloupeme rajčata a nakrájíme je na kousky. Na pánvi na trošce oleje smažíme druhou nakrájenou cibuli, přihodíme polovinu nasekaných bylinek, rajčata, okořeníme a dusíme 5-10 minut.
Jáhly podáváme s rajčatovou omáčkou a posypeme zbytkem bylinek.