Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco z Francie

Příspěvky

Canelé

25. 2. 2017

cannele1.jpgBábovičky z kraje Bordeaux se pečou ve speciálních formách, ale na vyzkoušení vám stačí forma na muffinky. Jsou křupavé na povrchu a pudinkově jemné uvnitř. Voní vanilkou a rumem. Příprava není vůbec složitá, jen zdlouhavá, ale stojí za to :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Salát niçoise /nysuáz/

3. 4. 2016

salat-nicoise.jpgSalát pocházející od města Nice má mnoho variací, některé jsou nesprávné. Původní salát byl velmi prostý (nějaká zelená zelenina, rajčata, tuňák, vejce, olivy a ančovičky) a rozhodně neobsahoval škroboviny - brambory ani rýži ani kukuřici ani pečivo.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Mille feuille (milfej)

10. 2. 2016

milfei-s-malinami.jpgMoučník s cizokrajným názvem opět pochází z Francie. Dá se přeložit jako tisíc listů. Peče se z listového těsta a po upečení se spojuje žloutkovým krémem. Je tak dobrý, že po prvním kousku si dáte další...a další...a další :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Cibulačka

23. 3. 2015

cibulacka2.jpgExistuje spousta variant jako ostatně u každého lidového receptu. Každý kraj, možná i každá rodina, vaří tuto polévku malinko jinak. Nám už léta chutná tato verze :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Chouquettes

20. 9. 2014

suketky.jpgVýslovnost (šuket) zní českému uchu legračně, ale toto pečivo patří spolu s croissanty a brioškami k nejoblíbenějšímu francouzskému pečivu k snídani. Je z odpalovaného těsta a jeho hlavní ozdobou jsou malé perličky cukru na povrchu. Perlový cukr u nás bohužel nekoupíte, já jsem si ho přivezla z výletu do Rakouska. Je poměrně běžně k dostání i v Německu, Francii, Španělsku, Itálii apod. Profesionální pekaři ho u nás k dispozici mají. Jako lehkou náhradu můžete zkusit rozbít na kousky kostkový cukr (ale není to ono, perlový cukr má jinou technologii výroby a tudíž je z podstaty jiný) nebo místo cukru použijte čokofleky (= čokoládové pecičky).

Tak pojďte vyzkoušet toto peříčkově nadýchané a zároveň křupavé pečivo :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Ratatouille

20. 6. 2014

ratatouille.jpgSkvělé jídlo ze zeleniny. Někdo ho přirovnává k leču, ale s lečem má podle mne společného jen málo. Ratatouille je pojem, vaří se hlavně v okolí města Nice. Nejlepší je ze zeleniny vyrostlé a dozrálé pěkně na sluníčku, to totiž dodá pokrmu tu správnou chuť. Pokud zatoužíte uvařit si ratatouille mimo sezonu, doporučuje se ke konci vaření v pokrmu rozpustit kostku cukru a špetku šafránu. Dodá to barvu a chuť. Já si ale raději počkám... :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 3

Pařížské noky

1. 3. 2014

pariz-noky-hotove.jpgVýborné bezmasé jídlo, zapřisáhlým masožravcům klidně do jejich porce přidejte kostičky dobré šunky :) Recept mi poslala kamarádka a já jí za něj tímto moc děkuju ;-)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0

Makrela na cibuli a bílém víně (Maquereaux au vin blanc)

23. 2. 2014

makrela.jpgKlasické jednoduché jídlo. Pár základních ingrediencí a ve výsledku výborná bašta - to mám ráda :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 3

Rillettes (rijet)

27. 1. 2014

rillettes.jpgTyhle francouzské "škvarky" jsou skutečně výborné a já vřele doporučuju je vyzkoušet. :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 4

Daub de boeuf (Dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)

17. 11. 2013

daub-de-boeuf.jpgJídlo plné chuti, velice vhodné k sychravému počasí, obsahuje šťavnaté rozpadající se maso, kterého docílíte pouze pomalým dlouhým vařením. Název v překladu znamená Mazanice z hovězího masa :) i když netuším proč. Jídlo je trochu podobné slavnému Boeuf de Bourguignon, ale přece jen se v něčem liší. Pochází z venkova slavné Provence. Vychutnejte si ho taky :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Francie | Komentářů: 0