Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco z Itálie

Příspěvky

Zeppole di San Giuseppe (Zeppole svatého Josefa)

18. 3. 2017

zeppole3.jpegMoučník, který se skvěle hodí na svátek Josefů. Odpalované těsto a vanilkový krém, zdobené višní - kdo by odolal :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Gremolata (též gremolada)

11. 2. 2017

gremolata.jpgGremolata(da) je italské bylinkové "ochucovadlo" z jemně nasekané plocholisté petržele, citronové kůry a česneku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Risotto s kuřecím masem a špenátem (Risotto con pollo e spinaci)

14. 1. 2017

risotto1.jpgDalší z rodiny krémových risott. Toto je malinko složitější díky základu - soffrittu - ale práce se vyplatí. Chuť je skvělá :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Frittata s cuketou

28. 9. 2016

frittata-2.jpgPřipomíná naši vaječnou omeletu, ale má mechovou strukturu, je vyšší a liší se i postupem. Zkuste, nám chutnala moc :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Pasticcio

4. 9. 2016

pasticcio1.jpgTěstoviny zapečené s ragú a bešamelem. Dobré jídlo, které lze připravit z boloňského ragú. Pokud máte zavařené ve sklenici jako já, je příprava oběda poměrně rychlá.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 2

Špagety aglio, olio e peperoncino

11. 2. 2016

aglio-olio.jpgKlasika :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Boloňská omáčka (Ragú alla Bolognese)

24. 1. 2016

ragu-bolognese-zmens.jpgJedna z nejznámějších omáček, vzbuzuje jedny z nejvášnivějších diskuzí amatérských kuchařů. Je to tím, že existuje mnoho napodobenin, které se za ni pouze vydávají. Italové jsou velmi ortodoxní, co se týká dodržování použitých surovin a postupů u jejich receptů. Jejich zanícení chápu, k jejich kuchyni přistupuju nejen s nadšením, ale i s pokorou a obavou, zda jim to moc nekazím.

Na severu Itálie, odkud omáčka pochází, ji dělají z vepřového, na jihu zase přísahají na chuť hovězího. Vidíte, ani sami Italové se někdy nemohou dohodnout, jak je to správně :D

Takže ani já nevím, která je ta nejpravější pravá. Nám prostě tahle chutná a basta :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Špenátové risotto

9. 8. 2015

spenatove-risotto.jpgRafinovaně jednoduché a velmi chutné. Místo špenátu klidně použijte mangold, jen ho tepelně upravujte o chvilinku déle než špenát. Zásadně použijeme listový špenát, nejlépe čerstvý. Slavnou zelenou kostku mraženého protlaku už mnoho let vůbec nekupuju :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Těstovinový salát s lilkem

4. 6. 2015

salat-s-lilkem.jpgItalové také dělají těstovinové saláty, ale zcela jinak než my. Asi nikoho z nich by nenapadlo spojovat salát jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou. Tento odlišný salát nám moc chutnal a určitě jsem ho nedělala naposledy :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

Crema pasticcera

3. 5. 2015

crema-pasticcera.jpgItalský vařený žloutkový krém, který je vynikající s ovocem, ale i na různé moučníky, dorty a pod.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Něco z Itálie | Komentářů: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »