Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní recepty

Příspěvky

Pečené knedlíky s čerstvou šalvějí

15. 7. 2017

peceny-knedlik-se-saveji.jpgVoní po cibuli a šalvěji. Nejsou složité, můžete je péct s masem nebo osmažit na trošce tuku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Pečená kachna, dušené červené zelí, lokše

16. 10. 2016

kachna-zeli-lokse.jpgKlasika :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Listové těsto francouzské

12. 2. 2016

listove-testo.jpgKdyž jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (paté feuilletté), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, tomu druhému budu říkat octové :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 2

Kakaové listové těsto

10. 2. 2016

kakaove-listove.jpg Tuhle vymyšlenost - kakaové listové těsto - jsem zahlédla v knize naší slavné cukrářky Mirky Slavíkové. Pídila jsem se i na internetu, hlavně na francouzských stránkách, protože od Francouzů listové těsto, nejen to kakaové, pochází. V zásadě jsem objevila dva postupy. Někdo udělá tzv. vodánek  klasicky a do něj zapracuje kakaový tukánek - máslo s kakaem. Já jsem zkusila druhý postup: Vodánek jsem udělala kakaový a do něj zapracovala máslovou složku. Překládání je shodné u obou postupů a stejné jako u klasického listového těsta. Těsto není složité na výrobu, je jen trochu zdlouhavé. Doporučuje se jeden den udělat těsto a druhý den péct.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Hlávkové zelí dušené s karamelem

24. 5. 2015

zeli.jpgDíky karamelu je zelí jemně sladkokyselé a moc dobré, vyzkoušejte :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Vícezrnné knedlíky

10. 5. 2015

knedliky.jpgU nás v jídelně si je občas dávám k obědu a chtěla jsem udělat domácí, protože ty jídelnové jsou z jakési unifikované směsi. Zkoušela jsem je několikrát, aby výsledek byl optimální :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Žloutkové věnečky

3. 5. 2015

venecky-fin.jpgVěnečky z odpalovaného těsta plněné italským žloutkovým krémem, což je obdoba klasického žloutkového krému, jen je o něco poctivější, bohatší.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Dva způsoby vaření rýže k čínským jídlům

2. 3. 2015

Podle čínských zvyklostí se rýže upravuje převážně jako chuťově neutrální příloha. Aby mohli v Číně jíst rýži hůlkami, vaří ji tak, aby mírně hrudkovala a šla dobře hůlkami nabírat.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Pomerančová marmeláda

5. 12. 2014

pomerancova-marmelada.jpgKoupená je trošku dražší a bývá na naše zvyklosti dost nahořklá. Pokud vám taková chuť nevyhovuje, zkuste tuto, vařenou podle jednoho francouzského receptu, ale vylepšenou o fintu mojí kamarádky Jitky. Když totiž pomerančovou kůru povaříte dvakrát 10 minut vždy v čisté vodě, zbaví se naprosté většiny své hořkosti. Pojďte to vyzkoušet :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Závin z bramborového těsta plněný masem

19. 11. 2014

bramborove-rolky-s-masem.jpgKdyž vám zbyde pečené nebo jinak tepelně upravené maso a chtěli byste z něj udělat další plnohodnotné jídlo, zkuste třeba tohle :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 4