Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staročeská kuchyně

Příspěvky

Jahelník

12. 2. 2016

jahelnik.jpgOn je to tedy spíš rýžo - jahelník, ale princip je stejný a chuť výborná :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Rýpl (Šumavský šmorn, bramborové opečky)

3. 2. 2016

smorn.jpgJednoduché jídlo, přesto moc dobré, jak už jednoduchá jídla bývají.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Švábské anýzové figurky

7. 11. 2015

bili-kone.jpgOn je to tedy spíš staroněmecký recept, ne staročeský, ale pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů, ale od Švábska =  nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Boží milosti

5. 2. 2015

bozi-milosti.jpgKromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Švestková klevera (i klevela)

10. 10. 2014

klevela.jpgOba názvy jsou správně. Je to něco jiného než povidla. Ani ke kompotu ji nelze přirovnat. Tato zavařenina chutná po použitém koření a odjakživa se využívala v české kuchyni jako doplněk moučníků.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Trhanec

10. 10. 2014

trhanec.jpgStaročeské jídlo nebo moučník. Levné, rychlé a chutné.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Lívanečky s borůvkovým žahourem

16. 7. 2014

livanecky-se-zahourem.jpgŽahour je zahuštěná ovocná omáčka. Nejčastěji se používá k polévání moučníků, kterými je česká kuchyně proslulá - knedlíků, buchet, ale i lívanců, různých placek a podobně. Kromě borůvek se může použít i jiné ovoce- maliny, ostružiny, lesní jahody.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Jitrocel v sýrovém těstíčku

22. 6. 2014

jitrocel.jpgNaši předci zpracovávali plané rostliny, které rostly v okolí jejich obydlí, naprosto běžně. Zvláště chudší vesničané dovedli na louce najít poměrně hodnotnou stravu. Moderní lidi už nic příliš nenutí využívat dary přírody ve větší míře, přesto si můžeme svůj jídelníček občas zpestřit.

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 2

Medové jidáše

12. 4. 2014

jidase.jpgTradiční lidové velikonoční pečivo. Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Sklínka - "skleněná" bramboračka

11. 1. 2014

sklinka.jpgSkleněná = čirá, nezahuštěná jíškou, zato plná zeleniny a hub. Starý rodinný recept.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0