Kontrabáš
Suroviny:
Asi 1/2 balíčku pohanky ( kroupa nebo lámanka )
brambory
2 cibule
1 menší palička česneku
anglická slanina nebo dobrá klobása nebo uzené maso
sůl, pepř, majoránka
sádlo nebo olej.
Postup:
Oloupané brambory uvaříme s kmínem do měkka.
Pohanku propereme a vaříme jako rýži = na 1 díl pohanky 2 díly osolené vody, přidáme špetku majoránky. Jakmile začne voda vařit, vypneme plamen a necháme pohanku dojít. Nemícháme, ale můžeme ji i s kastrolem zabaleným do utěrky strčit do peřin, krásně tam změkne.
Nakrájené cibule osmahneme spolu s uzeninou na tuku.
V míse smícháme vařené brambory, pohanku a cibuli se slaninou. Ochutíme prolisovaným česnekem, případně dosolíme.
Pekáček vymažeme tukem nebo jen vyložíme papírem na pečení a směs zapečeme. Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo kyselou okurkou.
Je to staročeské jídlo, hodně se vařilo na Valašsku. Toto je trochu inovovaná verze.
kontrabas
(Helus, 22. 3. 2015 10:26)