Čerstvé tagliatelle s houbami
Suroviny:
Tagliatelle:
300 g mouky, nejlépe semolinové, ale stačí obyčejná hladká
3 celá menší vejce
2-3 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce vody
Houby:
Miska hřibovitých hub
olivový olej
1 větší stroužek česneku
sůl, pepř
hladkolistá petržel
trochu bílého vína nebo vody
Postup:
Tagliatelle:
Do mouky rozklepneme vejce, přidáme tekutiny, promícháme, vodu přidáváme postupně podle toho, jak mouka saje vodu. Vypracujeme tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočívat.
Pak ho po částech rozvalujeme dotenka a na rozložených utěrkách necháme proschnout. Nenecháváme schnout moc dlouho, těsto by se lámalo.
Pláty těsta srolujeme, ostrým nožem nakrájíme na proužky široké asi 1 cm a necháme ještě prosychat. Zcela suché těstoviny můžeme uskladnit.
Vhazujeme do dostatečného množství osolené vařící vody a vaříme asi 5 minut (podle tloušťky těsta), zcela suché těstoviny vaříme ještě o 2-3 minuty déle. Těstoviny se nesmí rozvařit. Vaříme tzv. al dente, protože tak jsou lépe stravitelné, chutnější a dobře vypadají.
Uvařené tagliatelle vhazujeme rovnou do houbové omáčky, kterou jsme si mezitím připravili:
Na olivovém oleji na ne moc prudkém plameni smažíme rozpůlený stroužek česneku. Když začne chytat růžovou barvu, vyjmeme a do pánve vložíme na plátky nakrájené očištěné hřibovité houby. Osmahneme, osolíme a opepříme, přidáme trošku bílého vína nebo vody a dusíme do změknutí hub. Nakonec vmícháme nasekanou petržel, uvařené tagliatelle, promícháme, případně naředíme vodou z vaření těstovin.
Podáváme ihned.