Špagety s dýní a opraženým chlebem
Suroviny:
Balíček špaget (kupuju celozrnné, jsou mnohem chutnější než klasické)
400 g očištěné dýně (hokkaido nebo máslová)
4 šalotky
200 ml bílého vína
čerstvá šalvěj
4 plátky tmavého toustového chleba
olivový olej
sýr parmezánového typu
chilli papričky podle chuti.
Postup:
Dužinu dýně nakrájíme na malé kostičky, šalotku a šalvěj nakrájíme nadrobno. Plátek chleba rozmixujeme a osmažíme v pánvi s trochou oleje. Chléb odložíme a ve stejné pánvi orestujeme drobně nakrájenou šalotku a nasekanou šalvěj na 2-3 lžících oleje. Dále přidáme dýni, chvíli restujeme, zalijeme vínem, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud dýně nezměkne. Můžeme přidat trochu mletých papriček.
Mezitím podle návodu uvaříme těstoviny, když mají požadovanou tvrdost, slijeme, neproplachujeme a přidáme k dýni (při slévání si odložíme trochu vody z těstovin). Vše promícháme, případně přidáme pár lžic vody z těstovin. Každou porci posypeme opraženým chlebem a sýrem a ihned podávame.