Těstoviny s mascarpone, gorgonzolou a rukolou
Suroviny:
400-500 g suchých těstovin (měla jsem tortiglioni, ale mohou být i penne, rigatoni nebo fusilli)
krabička (250 g) mascarpone
100-150 g gorgonzoly
1 svazek nebo balení rukoly
sůl.
Postup:
Gorgonzolu nastrouháme nebo, je-li hodně zralá, jen rozmělníme a pečlivě rozmícháme s mascarpone. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente = na skus. Scedíme je, ale trošku vody necháme, kdyby byla potřeba omáčka ještě naředit. Mně stačila voda, která na těstovinách ulpěla při scezení. Do horkých těstovin vmícháme směs sýrů a omytou okapanou rukolu. Podáváme ihned, aby rukola zůstala křupavá
Pozn.: Pippiva u svého receptu uvádí, že už připravená a namíchaná směs gorgonzoly a mascarpone se v Itálii prodává tam, kde mají sýry. Letos jsem byla všímavější a skutečně jsem tam tuto směs viděla u pultového prodeje. Italové ji používají i ve spojení s brokolicí, chřestem, špenátem a podobně. Tato směs je vynikající, krémová a výrazné chuti. Doporučuju vyzkoušet