Pečená dýně
Suroviny:
Dýně (obecná - velká, hokkaido, máslová apod.)
sůl, pepř
rozmarýn
tymián
větší cibule nebo neoloupané stroužky česneku - co kdo raději
olivový olej
Postup:
Oloupanou dýni (hokkaido loupat nemusíme) nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, rozložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme čerstvě drceným pepřem, přidáme několik snítek rozmarýnu a tymiánu a oloupanou cibuli nakrájenou a rozebranou na kroužky nebo proložíme neloupanými stroužky česneku.
Pečeme asi půl hodiny na 200°C, než dýně změkne. Podáváme s bílým jogurtem. Česnek vymáčkneme ze stroužků.
Lze péct i nasladko: Dýni pokapeme olejem, posypeme nejlépe hnědým cukrem a skořicí, meduňkou nebo mátou a upečeme doměkka. Hotovou na talíři zakapeme čerstvě vymačkanou šťávou z pomeranče a doplníme jogurtem nebo zakysanou smetanou.