Zeleninové špízy s tofu
Tofu má vyšší výživovou hodnotu než maso. Je neutrální chuti a proto velmi variabilní. Na trhu je i marinované a uzené, které je vynikající do pomazánek. Tofu se vyrábí ze sójových bobů. Proces výroby je poměrně složitý, kdysi jsem si chtěla tofu vyrobit doma, ale nepovedlo se. Tak občas nějakou tu kostičku koupím a zužitkuju v kuchyni
Suroviny:
1 balíček obyčejného tofu
2-3 mrkve
1-2 cuketky
grilovací koření bez glutamátu - mají ve zdravé výživě nebo vlastní: pepř, chilli, sladká i pálivá paprika
mořská sůl
sušené bylinky: oregano, tymián, šalvěj, estragon, libeček, pažitka.
Postup:
Tofu nakrájíme na plátky, posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem, opatrně promícháme, abychom ho nerozbili a necháme aspoň 2 hodiny marinovat. Mrkev očistíme a předvaříme do poloměkka - asi 5 minut. Nakrájíme ji na kolečka, stejně tak cuketu. Cuketu také posypeme kořením a pokapeme olejem.
Na špejle napichujeme střídavě tofu, mrkev a cuketu. Rychle osmahneme na suché pánvi a podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.