Karásky de luxe
Pod názvem Housky de luxe jsem kdysi dávno našla recept v Mladém světě (časopis). Pekla jsem je nesčetněkrát.
Podle pekařů to nejsou housky, ale tzv. karásky. V houskách nejsou vejce, je v nich voda místo mléka a tuku je v nich jen minimálmí množství. Nicméně tento recept je velmi přesný a výsledek vynikající. :)
Suroviny:
1 kg hladké mouky
1 kostka (42g) droždí
100 g másla
5,5 dl mléka
1 žloutek
3 lžičky soli
špetka cukru.
Posyp: hrubá sůl, kmín, sezam, mák, sýr,...
Postup:
Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, mírně pocukrujeme a zalijeme částí vlažného mléka. Počkáme, až droždí "ožije", pak přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto, které se nelepí, je hladké a kompaktní. Když dodržíte přesné dávkování, nemusíte nic přidávat, těsto je dokonalé.
Necháme vykynout, pak dělíme na dílky, rukama tvoříme praménky a splétáme housky. Není třeba podsypávat, těsto se vůbec nelepí. Položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme zvolenou posypkou a pečeme v troubě při 180°C.
Komentáře
Přehled komentářů
Pekla jsem nejrůznější druhy housek ,houstiček ,ale karásky asi ne ,zkusím je udělat ale věřím ,že budou stejně dobré jako všechny ,které jsem vyzkoušela ..
Re: Všechny druhy ..
(Jarka, 19. 2. 2021 20:12)Tento recept je fakt spolehlivý. Díky za návštěvu stránek :).
Housky
(Trudka4, 16. 2. 2016 12:55)Právě mi kyne těsto v domácí pekárně, tak jsem zvědavá.
Re: Housky
(Jarka, 16. 2. 2016 13:01)Tak ať se podaří, držím palce :) A dejte vědět, dík ;-)
... a nejen housky
(Míla, 24. 1. 2015 19:02)Dnes jsem hledala na webu recept na housky a shodou okolností jsem narazila na podobný tomuto;-) Ingredience jsem dala do domácí pekárny a bylo pěkně hladké. Po vykynutí se mi nechtělo motat s houskama a tak jsem vytvarovala veku a dala jí do trouby na 200°C. Zhruba po 20ti min. jsem jí potřela rozšlehaným vejcem s mlékem a pekla ještě dalších 20 minut. Veka je napovrchu křupavá a uvnitř vláčná. Doporučuji.
Re: ... a nejen housky
(Jarka, 24. 1. 2015 21:26)
Díky za tip. Večky peču podle kamarádky:
http://www.pekarnomanie.cz/
a jsou jedinečné jako všechny její recepty ;-)
Všechny druhy ..
(Punčochářová, 19. 1. 2021 17:47)