Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuře po baskicku

4. 4. 2017

kure-po-baskicku.jpgSuroviny:

1 kuře nebo 6 stehen

Omáčka:

800 g masitých rajčat nebo mimo sezonu loupaná v konzervě

350 g červených a zelených paprik (místo zelené jsem sehnala jen žlutou)

4 stroužky česneku

2 cibule

50 g slaniny

bouquet garni: 2 bobkové listy, nať petržele, větvička tymiánu.

2 pálivé papričky

1/2 dl suchého bílého vína

sůl, pepř

olivový olej

Příloha:

600 g bílé rýže

sůl

200 g sušené šunky

Postup:

Očištěné kuře rozdělíme na 6 dílů nebo očistíme stehna, omyjeme a důkladně osušíme. Papriky nakrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pálivé papričky čerstvé nakrájíme, sušené rozdrtíme. Čerstvá rajčata nařízneme do kříže a v horké vodě chvíli blanšírujeme, pak oloupeme a nasekáme. Sterilovaná rajčata rozmačkáme.

V kastrolu na oleji opékáme díly kuřete pěkně dočervena ze všech stran. Vyjmeme, přidáme slaninu, osmahneme zároveň s cibulí a česnekem, pak přidáme víno a necháme vysmahnout. Následují rajčata, pálivé papričky, bouquet garni a nakrájené papriky. Osolíme podle chuti. Promícháme a přendáme směs do pekáčku nebo remosky.  Opečené díly kuřete teprve nyní osolíme a opepříme a položíme na zeleninovou směs. Přikryjeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 170°C) doměkka. Pokud pečeme v troubě, ke konci můžeme odkrýt a při vyšší teplotě (220°C) nechat maso zčervenat.

Mezitím v osolené vodě klasicky uvaříme rýži.

Měkké maso vyjmeme, k zelenině přidáme vařenou rýži a promícháme.

Sušenou šunku opečeme dokřupava.

Na zeleninovou rýži dáme maso a posypeme rozlámanou šunkou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář