Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šantungská kachna

11. 11. 2012

 

356.jpgMůj muž příliš nestojí o klasickou českou pečenou kachnu. Její typickou chuť vnímá jako pachuť. Před dávnými lety jsem si na počátku našeho manželství koupila čínskou domácí kuchařku, která vypadá jako kroužkový blok. Vyšly 3 díly, bohužel ten první, pojednávající o mase hovězím a vepřovém, byl brzy beznadějně rozebraný a už se mi ho nepovedlo sehnat. Zato další dva díly - jeden věnovaný drůbeži, rybám a salátům a druhý, kde najdete jídla z mouky, sóji a rýže - mi už neunikly. Zkoušela jsem postupně téměř všechno, ne vše se ale setkalo s kladným ohlasem u mého náročného strávníka. Nicméně, to, co chutnalo jemu, věřím, že bude chutnat i vám. U čínských jídel se rozlučte s klasickým pojetím, čínská kuchyně je z principu jiná než česká, vzhledově i chuťově. Takže ta kachna se dělá takto:

 

 Suroviny:

Kachna (1 a 1/2 až 2 kg)

1 pórek, lžička zázvoru

lžička soli

lžička mletého kmínu

2 hvězdičky badyánu

5 lžic sójové omáčky

2 lžičky koňaku

olej na smažení.

Postup:

Kachnu omyjeme a naporcujeme. Sůl promícháme s drceným badyánem, kmínem, zázvorem a potřeme kachnu ze všech stran. Pak naskládáme do porcelánové mísy, přidáme pórek na kolečka, sójovku a koňak. Mísu přikryjeme a 3 hodiny necháme odležet. Do velkého kastrolu jen o málo širšího než mísa dáme pařáček a dostatek vody. Na pařáček dáme mísu s kachnou, kastrol přikryjeme pokličkou a vaříme v páře doměkka. Trvá to asi 2-3 hodiny. Je-li třeba, opatrně dolijeme vodu do kastrolu. Pak mísu vyjmeme a necháme kachnu okapat. Na vysoké pánvi, nejlépe železné, rozpálíme hodně oleje - asi půl litru a jednotlivé porce kůží dolů na něm opečeme dokřupava, až naberou červenofialovou barvu.

Podáváme s rýží a ostrou omáčkou (sójovka+ pálivý olej = v horkém oleji necháme rozpustit mletou pálivou papričku, pozor, nespálit! jinak zhořkne + mletý kmín). Baští se správně tak, že hůlkami odtrháváte kousky masa od kosti a namočíte do omáčky na střídačku s rýží.

Poznámka: V původním receptu se vaří a opéká celá kachna. Příprava porcované kachny je ekonomičtější a méně časově náročná  

Kachna v této úpravě není kupodivu moc tučná

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chybějící knížka

(Pepa z depa, 18. 1. 2015 16:04)

Ahoj, hodil jsem ti tu chybějící knížku sem:

http://ulozto.net/xDJqNurQ/ochutnavkyodjarky-pdf

Nic moc kvalita, ale lepší jsem nesehnal. :-)

Re: chybějící knížka

(Jarka, 18. 1. 2015 16:38)

Jsi zlatej!! Mockrát děkuju, už mám uloženo a mám z toho velkou radost, fakt. Dík :)