Sladkokyselé kuře
Suroviny:
3 větší kuřecí prsa bez kůže
1 lžíce dobré sójové omáčky
sezamový olej
1 červená paprika
1 středně velká mrkev
2 velké stroužky česneku
2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru.
Těstíčko:
1 vejce
1 hrnek ledové vody nebo minerálky - teplotu můžeme ještě ochladit přidáním ledových kostek
1 hrnek hladké rýžové mouky
odolný, nejlépe arašídový olej na smažení
Omáčka:
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce rýžového octa
3 lžíce sherry nebo jiného sladšího bílého vína
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
100 ml vody
sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Kuře nakrájíme na menší kousky a smícháme je se sójovou omáčkou a 2 lžičkami sezamového oleje. Necháme v chladnu odležet. Pak si připravíme omáčku, protože smažení kuřete proběhne rychle.
Na trošce oleje zvolna smažíme nakrájenou zeleninu s česnekem a zázvorem. Zelenina nesmí být rozměklá, jen al dente. Suroviny na omáčku smícháme a vlijeme do pánve k zelenině. Povaříme jen minutku, až omáčka zhoustne, dochutíme solí a pepřem.
Do misky si připravíme těstíčko tempura:
Vejce rozšleháme s minerálkou a moukou. Velice důležitá je nízká teplota tekutiny, poprvé jsem už ke konci měla těstíčko zteplalé a kuře nebylo už tolik křupavé. Klidně těstíčko ochlazujte ledovými kostkami uzavřenými v sáčku, aby rozehřátý led jen chladil a nenaředil těstíčko.
Na jiné pánvi nebo ve friťáku rozpálíme olej. Kousky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Kuřecí kousky postupně máčíme v těstíčku a v horkém oleji smažíme. Odkládáme na ubrousek okapat.
Smažené kousky podáváme s omáčkou a rýží nebo rýžovými nudlemi.