Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladkokyselé kuře

16. 3. 2013

sladkokysele-kure.jpgSuroviny:

3 větší kuřecí prsa bez kůže

1 lžíce dobré sójové omáčky

sezamový olej 

1 červená paprika

1 středně velká mrkev

2 velké stroužky česneku

2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru.

Těstíčko:

1 vejce

1 hrnek ledové vody nebo minerálky - teplotu můžeme ještě ochladit přidáním ledových kostek

1 hrnek hladké rýžové mouky

odolný, nejlépe arašídový olej na smažení 

Omáčka:

3 lžíce sójové omáčky

3 lžíce rýžového octa

3 lžíce sherry nebo jiného sladšího bílého vína

1 lžíce hnědého cukru

1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu

100 ml vody

sůl a pepř na dochucení.

Postup:

 Kuře nakrájíme na menší kousky a smícháme je se sójovou omáčkou a 2 lžičkami sezamového oleje.  Necháme v chladnu odležet. Pak si připravíme omáčku, protože smažení kuřete proběhne rychle.

Na trošce oleje zvolna smažíme nakrájenou zeleninu s česnekem a zázvorem. Zelenina nesmí být rozměklá, jen al dente. Suroviny na omáčku smícháme a vlijeme do pánve k zelenině. Povaříme jen minutku, až omáčka zhoustne, dochutíme solí a pepřem.

Do misky si připravíme těstíčko tempura:  
Vejce rozšleháme s minerálkou a moukou. Velice důležitá je nízká teplota tekutiny, poprvé jsem už ke konci měla těstíčko zteplalé a kuře nebylo už tolik křupavé. Klidně těstíčko ochlazujte ledovými kostkami uzavřenými v sáčku, aby rozehřátý led jen chladil a nenaředil těstíčko.

Na jiné pánvi nebo ve friťáku rozpálíme olej. Kousky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Kuřecí kousky postupně máčíme v těstíčku a v horkém oleji smažíme. Odkládáme na ubrousek okapat.

Smažené kousky podáváme s omáčkou a rýží nebo rýžovými nudlemi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář