Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí satay

4. 6. 2017

satay.jpgSuroviny:

500 g libového hovězího masa (roštěná, kýta a pod.)

Marináda:

4 lžičky světlé sójové omáčky

4 lžičky rýžového vína

2 lžičky sezamového oleje

1 lžička soli

mletý pepř

1 lžička cukru

1/2 lžičky drcených semínek koriandru

1/2 lžičky drceného římského kmínu

2 stroužky nadrobno nasekaného česneku

2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru

2 lžíce drobně nakrájené zelené cibule (jarní cibulky)

2 lžičky kukuřičného škrobu

Omáčka:

4 lžíce arašídového másla

2 lžičky sezamového oleje

1 lžička sezamové pasty (Tahini)

1 stroužek rozmačkaného česneku

1 nasekaná malá feferonka nebo drcená sušená chilli paprička

1 lžička citronové šťávy

1 lříce rybí omáčky

horká voda, případně i kokosové mléko na zředění

Postup:

Maso odblaníme a otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme přes vlákno na tenké proužky asi 5 x 2,5 cm.

Smícháme všechny ingredience na marinádu a maso v ní necháme marinovat aspoň 2 hodiny v chladnu.

V menším kastrůlku rozehřejeme ingredience na omáčku, ředíme horkou vodou na požadovanou hustotu. Nakonec můžeme zakápnout kokosovým mlékem.

Proužky masa navlečeme na špízové jehly nebo namočené špejle a grilujeme rychle z každé strany asi minutu.

Podáváme ihned s omáčkou a já jsem k tomu ještě uvařila rýži.

Pozn. Dcerám jsem udělala satay z kuřecích prsou, z jednoho prsa vzniklo 10-11 tenkých proužků masa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pekne

(Jitkas, 17. 6. 2017 9:36)

Jarusko, koupim sezamovy olej a arasidove maslo a pristi tyden udelam, vypadaji uzasne!

Re: Pekne

(Jarka, 17. 6. 2017 19:33)

Děkuji. Chutnalo nám všem a určitě občas zopakuju. :)