Pastýřský koláč - slavný Shepherd's Pie
Tento původem irský masový pokrm se správně dělá z masa jehněčího. Ovšem, kde by obyčejný smrtelník z malého města sehnal jehněčí vhodné na mletí? Za hodně drahý peníz zde seženu leda jehněčí na pečení nebo gril a to je škoda masa. Takže jsem vařila z hovězího, což je povolená varianta. V ostatních ingrediencích jsem se snažila zachovat autenticitu. Musím říct, že to bylo velmi dobré a trošku jsem přehodnotila svůj předsudek, že kuchyně Britského souostroví nestojí za mnoho :)
Suroviny:
700 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
1 velká mrkev
2 řapíky celeru
1 velká cibule
olej
čerstvý rozmarýn a tymián
sůl, pepř
1 rajský protlak
1 dl červeného vína
hovězí vývar
worcesterská omáčka.
Bramborová kaše:
necelý 1 kg brambor
1 velká kořenová petržel
máslo
smetana nebo plnotučné mléko
sůl, pepř
asi 200 g dobrého tučného sýra na posypání - ideálně čedar nebo madeland.
Postup:
Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, plátky celeru a chvíli opékáme. Pak vložíme mleté maso, opékáme společně a snažíme se maso rozdrobit, aby nezůstalo slepené. Jakmile se nám to podaří, dochutíme kořením, worcestrem, zalijeme protlakem a vínem, podle potřeby vývarem, přihodíme posekané bylinky a dusíme na mírném plameni pod pokličkou, dokud se tekutina z větší části nevydusí.
Mezitím uvaříme oloupané brambory s petrželí nakrájenou na kostičky, scedíme, přidáme kousek másla a horkou smetanu, sůl, můžeme lehce opepřit a vyšleháme poměrně hustou kaši. Do hotové vmícháme 2/3 strouhaného sýra.
Na pekáček dáme masovou směs, na ni navršíme kaši z brambor, povrch načechráme, aby zůstaly špičky, posypeme nastrouhaným zbytkem sýra a zapečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 30 minut.