Smažená rýže
Lidové pokrmy v Číně se vyznačují hlavně tím, že dokážou báječně pracovat se zbytky a využít ku prospěchu věci vše, co je v dosahu. Samozřejmostí zůstává jako významná složka čerstvá zelenina a to je to, co mě na čínské kuchyni opravdu baví :)
Suroviny:
400 g vepřové kýty
4 porce vařené rýže
4 vejce
4 lžíce bílého vína (ideálně rýžového)
4 lžíce dobré sójové omáčky
1 pórek
1 pěkná červená paprika
3 mrkve
1 vrchovatá lžička mletého kmínu
1 vrchovatá lžička zázvoru
sezamový nebo slunečnicový olej.
Postup:
Maso nakrájíme na tenké nudličky, zalijeme sójovou omáčkou a vínem a necháme odležet. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu: papriku na tenké proužky, pórek na nudličky a mrkev nastrouháme na delší nudličky. Vejce rozšleháme a na lžíci oleje usmažíme. Po usmažení by z nich měly být velké nazlátlé noky.
Rozpálíme olej, vložíme maso a prudce opékáme, necháme vydusit, případně pod pokličkou podusíme do měkka. Necháme úplně vysmahnout a když začnou plátky červenat, přidáme koření, zeleninu a mícháme, pak rýži a smažíme. Zelenina by měla zůstat trochu křupavá. Nakonec vmícháme vaječné noky a ihned podáváme. Můžeme posypat pažitkou.