Bábovka Comtessa de noir
Suroviny:
250 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
1 kávová lžička mleté skořice
15 g prášku do pečiva
100-150 g mandlových lupínků
150 g strouhané hořké čokolády
nastrouhaná kůra z dobře omytého jednoho pomeranče
150 g másla
150-200 g cukru
100 ml dobrého červeného vína
100 g zakysané smetany
špetka soli
5 vajec - žloutky a bílky zvlášť.
Postup:
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!!
Formu na bábovku (klasickou, těsta je poměrně dost) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na 170°C.
Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme kůru z pomeranče, skořici, prášek do pečiva, čokoládu a mandle. Promícháme.
Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme zakysanou smetanu a víno. Pak přidáme moučnou směs a tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli, důkladně, ale lehce promícháme a těstem naplníme formu. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut až hodinu, já jsem musela i poté ještě několik minut přidat.
Propečenost zjistíme špejlí.
Pozn.:
Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.
Bábovka je vláčná, není přeslazená, v chuti se krásně doplňuje čokoláda, pomeranč a skořice.