Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klasický jablečný koláč

22. 8. 2013

jablkolac.jpgSuroviny:

Těsto:

1 vejce, 125 g moučkového cukru, 125 g másla nebo Hery, 175 ml mléka, 600 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku (nebo 1 kypřící prášek do pečiva + lžička perníkového koření)

Dále: jablka, cukr podle chuti, rozinky, oříšky, skořice.

Postup:

Změklý tuk třeme s cukrem do pěny, zašleháme celé vejce, pak vmícháme mléko a mouku prosátou s práškem do perníku. Těsto by se nemělo příliš lepit a mělo by jít lehce rozvalovat. Možná budete muset malinko mouky přidat, záleží, jak máte velké vajíčko.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, první půlku rozválíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe nastrouhanými jablky, ochutíme cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky podle chuti. Přiklopíme rozválenou druhou polovinou těsta, můžeme povrch potřít mlékem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.

 Zchladlé poprášíme moučkovým cukrem, já to nedělám, můj muž totiž ten cukr oklepává dolů, nesnáší to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář