Koblihy
Suroviny:
50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
meruňkový nebo jiný džem
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.
Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout.
Pozn.: Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo smáčknou a marmeláda při smažení vytéká.
Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.
Komentáře
Přehled komentářů
Myslim tu o Koblizkovi, to je krasa. Nejlepsi jsou s merunkovou marmeladou, ty miluju! Jo, ty odkrojky jsou tez vyborne.
Jako z pohadky
(Jitkas, 16. 3. 2014 20:36)