Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koblihy

1. 3. 2014

koblihy.jpgSuroviny:

 50 g másla

40 g moučkového cukru

4 žloutky

vanilkový cukr

1 lžíce citronové šťávy

3 lžíce rumu

1/4 l mléka

1 lžička cukru

30 g droždí

500 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

hladká mouka na vál

meruňková nebo jiná marmeláda

tuk na smažení

vanilkový cukr na posypání.

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout.

Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme ne moc prudce nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Pozn.: Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo smáčknou a marmeláda při smažení vytéká.
Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

041.jpg

 

 

 

 

 

 

 

042.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jako z pohadky

(Jitkas, 16. 3. 2014 20:36)

Myslim tu o Koblizkovi, to je krasa. Nejlepsi jsou s merunkovou marmeladou, ty miluju! Jo, ty odkrojky jsou tez vyborne.