Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křehké rohlíčky s droždím

10. 11. 2013

rohlicky-3.jpgSuroviny:

Těsto:

500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce + jedno na potření, kostka (42 g) droždí, 8-9 lžic mléka.

Náplň: maková, povidlová, tvarohová, ořechová - dle chuti :)

Postup:

Na vál prosijeme mouku, uděláme důlek, dáme špetku soli, nasekané změklé máslo, rozklepneme vajíčka, nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vytvoříme těsto. Nenecháváme kynout (pokud máte ale studenou kuchyni, je možno hroudu těsta přiklopit na půl hodinky nahřátou mísou). Ihned rozdělíme bochánek na 6 dílů. Z každého dílu postupně vyválíme kruh, rozřízneme jako hvězičku na 8 výsečí. Na širší stranu dáme lžičkou náplň, zatočíme do rohlíčku. Položíme na plech vyložený papírem na pečení nebo fólií, potřeme rozkvedlaným vejcem a hned pečeme v troubě při 180°C do světle červena. Po zchladnutí pocukrujeme.

rohlicky-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

rohlicky-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Pozn.: pokaždé, když tyhle rohlíčky peču, vzpomenu si, jak jsem kdysi v mládí vstala jednou v 6 ráno a honem je pekla, protože jsem na osmou hodinu (rodiče nebyli doma) čekala na návštěvu jednoho mládence   Rohlíčky včetně úklidu jsem stihla v pohodě, jen nějak nedošlo k jejich konzumaci, ale nemůžu říct, že by mi to vadilo  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář