Kynuté bulky v makové drobence
Suroviny:
Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 50 g sádla, 2 žloutky, 120 g cukru, 220 g den předem uvařených oloupaných brambor, 30 g droždí, špetka soli, 2 dl mléka, kůra z 1 dobře omytého citronu.
Drobenka: 50 g másla, 80 g cukru, 50 g polohrubé mouky, 50 g mletého máku.
Postup:
Pomohla mi pekárna, ale lze i klasicky: Vytvoříme kvásek z droždí, trošky cukru a vlažného mléka. Změklé máslo i sádlo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru, žloutky, jemně nastrouhané brambory, vykynutý kvásek, obě prosáté mouky se solí a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme vykynout. Mezitím připravíme drobenku - změklé máslo rozmícháme s cukrem, mouku a mákem na sypkou směs.
Z těsta tvoříme malé bochánky (nebo jiné tvary dle vaší fantazie), můžeme potřít rozšlehanými zbylými bíky, oválíme v drobence, necháme na plechu ještě kynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.