Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makoví ježci

17. 2. 2013

422.jpgSuroviny:

115 g hrubé mouky, 115 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 35 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 žloutek, trošku mléka podle potřeby.
 

Maková nádivka: 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek mléka, 5 lžic krupicového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, špetka mleté skořice, citronová kůra.

 bílek na potření
 

Postup:

Nejdříve si uvaříme makovou nádivku: Mléko uvedeme do varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání (pozor - připaluje se) chvilku povaříme. Ještě teplé osladíme krupicovým a vanilkovým cukrem.
Poté přidáme citronovou kůru a skořici, promícháme a necháme vychladnout.

Do mouky prosáté s cukrem a kypříkem přidáme žloutek, nasekané máslo a po lžících opatrně mléko a vytvoříme těsto asi jako linecké. Necháme ho 10 minut odpočinout. Pak rozválíme, vykrájíme kolečka, plníme nádivkou, spojíme k sobě jako taštičku, položíme "švem" dolů, jeden konec v ruce zahneme dospod = prdelka, druhý konec vytvarujeme jako čumáček. Potřeme rozšlehaným bílkem a nůžkama nastříháme bodliny (nůžky vedeme šikmo k tělíčku). Položíme na plech vyložený papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Zchladlým ježkům uděláme rozehřátou čokoládou očička.
420.jpg

 

 

 

 

 

 

 

421.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář