Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravské koláče

19. 10. 2014

kolace.jpgSuroviny:

Těsto: 500 g mouky (polohrubá nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé), 100 g cukru krupice, 4 žloutky, 250 ml mléka, 100 g tuku (nejlepší je 50 g dobrého sádla a 50 g másla), citronová kůra, lžíce rumu (nemusí být), 30 g droždí, špetka soli. Vejce na potření.

Tvarohová nádivka: 500 g měkkého tvarohu v kostce (je hustší), 2 žloutky, citronová kůra, vanilka, cukr podle chuti, rozinky, lžíce sypkého vanilkového pudinku nebo Krémového prášku.

Povidlová náplň: švestková povidla, 2 lžíce rumu, strouhaný perník.

Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g másla, 50 g cukru krupice.

Postup:

Pomohla mi pekárna, ale lze i klasicky: kvásek uděláme z droždí a vlahého oslazeného mléka. Žloutky, rozpuštěný vlažný tuk, rum, kůru z citronu a oživlý kvásek smícháme, přidáme prosátou mouku se solí a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme dobře vykynout.

Připravíme si náplně. Tvarohovou nádivku zahustíme lžící pudinku nebo Krémového prášku. Povidla rozmícháme s rumem a zahustíme strouhaným perníkem. Připravíme drobenku ze změklého másla, cukru a mouky. Místo mouky můžeme použít mleté mandle nebo ořechy.

Z těsta lžící odkrajujeme kousky, každý roztáhneme na placičku, dáme lžičkou tvarohovou nádivku a uzavřeme. Vytvoříme malý bochánek, položíme spojem na plech vymazaný máslem nebo vyložený papírem na pečení. Necháme asi 10 minut vykynout, pak dnem menší skleničky namočeným v mouce vymáčkneme do každého bochánku pravidelný plochý důlek. Naplníme ho povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C dočervena.

Pozn.: Koláče se dělají z tučnějšího těsta než běžné pečivo, aby se v troubě nevysušily. Sádlo prodlužuje trvanlivost koláčů, jsou měkké a chutné i druhý den. Ale stejně je kynuté pečivo nejchutnější hned začerstva

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář