Moravské koláče
Moje babička jim říkala dvojctihodné, protože mají dvě náplně - uvnitř jsou plněné tvarohovou nádivkou a navrch povidlovou nebo makovou.
Suroviny:
Těsto:
500 g mouky (polohrubá nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé)
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml mléka
120 g tuku (nejlepší je 60 g dobrého sádla a 60 g másla)
citronová kůra
lžíce rumu (nemusí být)
30 g droždí
špetka soli
vejce na potření.
Tvarohová nádivka: 500 g měkkého tvarohu v kostce (je hustší), 2 žloutky, citronová kůra, vanilka, cukr podle chuti, trošku mléka, rozinky, lžíce sypkého vanilkového pudinku nebo Krémového prášku - pokud máte tvaroh z vaničky.
Povidlová náplň: švestková povidla, 2 lžíce rumu, strouhaný perník.
Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g másla, 50 g cukru krupice.
Postup:
Pomohla mi pekárna, ale lze i klasicky: kvásek uděláme z droždí a trošky vlahého oslazeného mléka. Žloutky, rum, kůru z citronu a oživlý kvásek smícháme, přidáme zbytek mléka, prosátou mouku se solí a změklý tuk a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme dobře vykynout.
Připravíme si náplně. Tvarohovou nádivku zahustíme lžící pudinku nebo Krémového prášku. Povidla rozmícháme s rumem a zahustíme strouhaným perníkem. Připravíme drobenku ze změklého másla, cukru a mouky. Místo mouky můžeme použít mleté mandle nebo ořechy.
Z těsta lžící odkrajujeme kousky, každý roztáhneme na placičku, dáme lžičkou tvarohovou nádivku a uzavřeme. Vytvoříme malý bochánek, položíme spojem na plech vymazaný máslem nebo vyložený papírem na pečení. Necháme asi 10 minut vykynout, pak dnem menší skleničky namočeným v mouce vymáčkneme do každého bochánku pravidelný plochý důlek. Naplníme ho povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C dočervena.
Pozn.: Koláče se dělají z tučnějšího těsta než běžné pečivo, aby se v troubě nevysušily. Sádlo prodlužuje trvanlivost koláčů, jsou měkké a chutné i druhý den.