Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrácený šťavnatý hruškový koláč s černým pivem

17. 2. 2013

479.jpgSuroviny:

Těsto: 250 ml černého piva, 6 lžic medu, 1/2 lžičky sody, 4 vejce, 100 g hnědého cukru, 175 ml oleje, 140 g špaldové (nebo polohrubé) mouky, 130 g hladké mouky, špetka soli, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, vrchovatá lžička perníkového koření, 10 g oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek - vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň) čerstvého zázvoru.
 

Karamelizované hrušky: 1 kg hrušek, citronová šťáva, 100 g hnědého cukru, 50 g másla, rovná lžička perníkového koření.
 

Postup:

Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme. Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout. Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením. Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem. Koláč je šťavnatý a velice chutný. 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář