Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piškotový beránek

26. 3. 2016

beranek-pisk.-2.jpgSuroviny:

4 vejce - bílky zvlášť

2 lžíce horké vody

1/2 lžíce citronové šťávy

špetka citronové kůry

špetka soli

150 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

180 g polohrubé mouky

Máslo a hrubá mouka do formy.

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C.

Změklým máslem dobře vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu - máme-li, pak obě části. Na místo očí a čumáčku nalepíme rozinky.

Z bílků a špetky soli vyšleháme velmi hustý sníh.

Žloutky, oba cukry a vodu šleháme do husté světlé pěny. Přidáme citronovou šťávu a kůru, vmícháme mouku a sníh, lehce promícháme, aby těsto zůstalo hezky nadýchané.

Těsto vlijeme do formy k "rantlu", přikryjeme druhou částí, položíme na suchý plech kvůli lepší manipulaci a vložíme do trouby.

Pečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 150-160°C a pečeme ještě 20-25 minut. Opatrně odkryjeme víko a zkusíme špejlí, je-li už pečený. Pak opatrně vyklopíme na drátěnou podložku a necháme zchladnout. Pocukrujeme a dáme mašličku.

Pozn.: Někdy nejde vyklopit, pak nožíkem opatrně uvolníme okraje beránka od formy a na poklopenou formu na chvíli položíme ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku.

beranek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

beranek2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

beranek3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář