Piškotový beránek
Receptů na beránka je hodně, z nejrůznějších těst - třené, jogurtové, kynuté atd. Zdědila jsem po své tchýni kameninovou dvoudílnou formu i s receptem na piškotového beránka, tak ho tak peču už drahně let. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale ty se musí načnout a jíst brzy, kdežto můj beránek trůní na stole do konce Velikonoc jako ozdoba a pak ho teprve jíme. Když je hodně vyschlý, nastrouhám ho a drobky využiju na jiné moučníky :D To by s jinými těsty nešlo ;-)
Suroviny:
4 vejce - bílky zvlášť
2 lžíce horké vody
1/2 lžíce citronové šťávy
špetka citronové kůry
špetka soli
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
180 g polohrubé mouky
Máslo a hrubá mouka do formy.
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C.
Změklým máslem dobře vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu - máme-li, pak obě části. Na místo očí a čumáčku nalepíme rozinky.
Z bílků a špetky soli vyšleháme velmi hustý sníh.
Žloutky, oba cukry a vodu šleháme do husté světlé pěny. Přidáme citronovou šťávu a kůru, vmícháme mouku a sníh, lehce promícháme, aby těsto zůstalo hezky nadýchané.
Těsto vlijeme do formy k "rantlu", přikryjeme druhou částí, položíme na suchý plech kvůli lepší manipulaci a vložíme do trouby.
Pečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 150-160°C a pečeme ještě 20-25 minut. Opatrně odkryjeme víko a zkusíme špejlí, je-li už pečený. Pak opatrně vyklopíme na drátěnou podložku a necháme zchladnout. Pocukrujeme a dáme mašličku.
Pozn.: Někdy nejde vyklopit, pak nožíkem opatrně uvolníme okraje beránka od formy a na poklopenou formu na chvíli položíme ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku.