Rebarboroví šneci
Rebarbora je botanicky zelenina, nicméně využívá se v kuchyni nejčastěji jako ovoce. Jediné mínus je vyšší obsah kyseliny šťavelové, takže by to s její konzumací neměli přehánět lidé s nemocnými ledvinami a dnou. Moje maminka používala starou metodu, jak kyseliny v rebarboře snížit: jednak je potřeba brát mladé výhonky a jednak se osvědčilo nakrájené oloupané řapíky spařit - prolít vroucí vodou.
Suroviny:
Listové těsto
rebarbora
měkký tvaroh
lžíce vanilkového pudinku
cukr
skořice
případně trochu mléka
žmolenka.
Postup:
Řapíky listů oloupeme, nakrájíme na kousky a spaříme vařící vodou, necháme okapat a zchladnout. Tvaroh rozmícháme s pudinkem, můžeme vylepšit žloutkem a osladíme.
Listové těsto po částech rozvalujeme, potřeme ochuceným tvarohem, posypeme rebarborou, skořicí, zatočíme a nakrájíme asi 2 cm kolečka. Položíme řeznou plochou na plech vyložený papírem na pečení, posypeme žmolenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C dočervena.
Komentáře
Přehled komentářů
Moc bych si posmakla, rebarboru miluji od malicka, presne jako nezraly angrest.
Re: Pekne
(Jarka, 30. 3. 2014 11:13):) Tak angrešt nezralý nejím, kdyyž jsem byla malá, tak mě z něj bolelo břicho. Ale rebarbora je skvělá, mám ráda její pikantně kyselou chuť, dělám s ní i ovocné knedlíky ;-)
Pekne
(Jitkas, 30. 3. 2014 9:33)