Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybízový koláč se sněhovou krustou

24. 7. 2013

rybiz-kolac.jpgSuroviny:

Těsto:

50 g másla, 100 g krupicového cukru, 3 lžíce vody, 3 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, malá špetka soli, asi 2 dl mléka - podle potřeby i víc.

Krusta:

3 bílky, 150-200 g krupicového cukru, lžička skořice, 300 g omytého a okapaného rybízu.

Postup:

Změklé máslo třeme s cukrem do pěny, zašleháme žloutky a vodu, vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko podle potřeby tak, aby vzniklo těsto jako na bábovku. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a předpečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Nepéct moc, jen co povrch zpevní. Mezitím vyšleháme bílky do pěny, zašleháme do nich cukr a skořici a vyšleháme dohusta. Pak lehce vmícháme připravený rybíz. Hmotu natřeme na předpečené těsto a dopečeme, dokud sníh nezrůžoví. 

Pozn.: Nejlepší je hned čerstvý  

Těsta je málo, na normálním plechu vznikne opravdu nízký koláč, ale my to tak máme rádi. Kdo chce, může těsto dát na menší plech nebo do kulaté koláčové formy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rybízový koláč

(Zdena, 7. 8. 2013 22:49)

dnes jsem upekla rybízový koláč a je výborný musím pochválit...

Re: Rybízový koláč

(Jarka, 15. 8. 2013 9:20)

Díky Zdeni, mám radost, že chutnalo :)