Sladké zrno
U nás dělá jedna pekárna moc dobré bulky, měkoučké, jen mírně sladké, vonící po skořici a plné různých zrníček. Snažila jsem se něco podobného upéct doma. No, v té pekárně by se asi divili :D Nicméně, moje bulky jsou taky peříčkově nadýchané, nepřeslazené, voní skořicí a jsou plné různých zrníček ;-)
Suroviny:
Těsto:
15 g čerstvého droždí
2 lžíce tekutého medu
80 g másla rozehřátého vlažného
200 ml vlažné vody
1,5 rozkvedlaného vejce - zbylou polovinu si necháme na potření
500 g hladké mouky (když nahradíte asi 1/4 hladké mouky moukou špaldovou, bude výsledek zdravější)
špetka soli.
80 g rozinek
2-3 lžíce slunečnicových semínek - posekat nahrubo
2-3 lžíce lněných semínek drcených
2-3 lžíce předem vařené, scezené a vychladlé neloupané rýže. (dala jsem po 2 lžících od všeho, ale klidně mohlo být i víc)
Posyp:
kousek másla
skořice
jemné ovesné vločky
hnědý cukr - zpracujeme jako na klasickou drobenku.
Postup:
Pomohla mi pekárna, do které nandáte vše v uvedeném pořadí, program Těsto a při prvním zvukovém signálu přisypete rozinky a semínka. Pokud máte mokřejší rýži, možná budete muset trochu mouky přidat.
Lze ale i klasicky - kvásek z droždí, medu a vlažné vody, pak přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 12-15 kousků a vytvoříme bulky, které položíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení. Necháme znovu nakynout, pak potřeme odloženým vajíčkem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena.