Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladké zrno

4. 1. 2015

sladke-zrno2.jpgSuroviny:

Těsto: 15 g čerstvého droždí, 2 lžíce tekutého medu, 80 g másla rozehřátého vlažného, 200 ml vlažné vody, 1,5 rozkvedlaného vejce - zbylou polovinu si necháme na potření, 500 g hladké mouky (když nahradíte asi 1/4 hladké mouky moukou špaldovou, bude výsledek  zdravější), špetka soli.

80 g rozinek, 2-3 lžíce slunečnicových semínek - posekat nahrubo, 2-3 lžíce lněných semínek drcených, 2-3 lžíce předem vařené, scezené  a vychladlé neloupané rýže. (dala jsem po 2 lžících od všeho, ale klidně mohlo být i víc) 

Posyp: kousek másla, skořice, jemné ovesné vločky, hnědý cukr - zpracujeme jako na klasickou drobenku.

Postup:

Pomohla mi pekárna, do které nandáte vše v uvedeném pořadí, program Těsto a při prvním zvukovém signálu přisypete rozinky a semínka. Pokud máte mokřejší rýži, možná budete muset trochu mouky přidat.

Lze ale i klasicky - kvásek z droždí, medu a vlažné vody, pak přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 12-15 kousků a vytvoříme bulky, které položíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení. Necháme znovu nakynout, pak potřeme odloženým vajíčkem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena.

sladke-zrno1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář