Trnová koruna
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
200 ml tekuté šlehačky
50 g másla
120 g cukru
2-3 žloutky
30 g droždí
citronová kůra
špetka soli.
Bílek na potření a mandlové hranolky na ozdobení.
Postup:
Pokud dáváte těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dejte vlažnou šlehačku, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo,, muku a nakonec sůl. Nechte vypracovat a vykynout těsto.
Lze i klasicky - Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.
Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, po 1/4 hodině snížíme na 160°C a dopečeme.
Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Pozn.:
Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí
Krasa
(Jitkas, 9. 4. 2015 16:58)