Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trnová koruna

4. 4. 2015

trnova-koruna.jpgSuroviny:

500 g polohrubé mouky, 200 ml tekuté šlehačky, 50 g másla, 120 g cukru,  2-3 žloutky, 30 g droždí, citronová kůra, špetka soli.

Bílek na potření a mandlové hranolky na ozdobení.

Postup:

Pokud dáváte těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dejte vlažnou šlehačku, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo,, muku a nakonec sůl. Nechte vypracovat a vykynout těsto.

Lze i klasicky - Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.

Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky jako  trny.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, po 1/4 hodině snížíme na 160°C a dopečeme.

Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.

Pozn.:

Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí

 trnova-koruna.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krasa

(Jitkas, 9. 4. 2015 16:58)

Ze jsi zdatna pekarka jsem vedela, ale toto je opravdu hodne povedeny "kousek"

Re: Krasa

(Jarka, 24. 5. 2015 20:16)

:) Děkuji, umíš moc hezky chválit.