Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka kynutá

7. 12. 2013

vanocka.jpgSuroviny:

500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 dl mléka, 120 g másla rozehřátého vlahého, 120 g cukru, malá špetka soli, 2-3 žloutky, citronová kůra, rozinky namočené v rumu, sekané loupané mandle, bílek na potření

Postup:

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku. Přidáme část vlažného mléka a asi lžíci připravené mouky a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme žloutky, zbytek mléka, vlahé máslo, zbytek mouky se solí a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a vypracujeme hladké nelepivé těsto (může nám pomoci pekárna nebo robot). Správně husté těsto nelepí, ale je dostatečně měkké. Do vypracovaného těsta zapracujeme okapané rozinky předem namočené v rumu a polovinu nasekaných oloupaných mandlí. Necháme kynout. V teple těsto vykyne rychleji, v chladné spíži nebo chodbě může kynout přes noc. Nesmí ale namrznout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí objem a když do něj píchneme prstem, vytvoří se důlek, který se jen velmi pomalu vyrovnává. Málo vykynuté těsto odpruží zpět, překynuté udělá místo důlku kráter. Překynuté těsto zkusíme zachránit: znovu ho propracujeme a necháme už jen krátce kynout, jen co se zdvihne. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné dílky podle druhu zaplétání - 6, 8, 9 a vyválíme prameny. Správně husté těsto není nutné podsypávat.

Z vyválených pramenů splétáme vánočku - nafotila jsem méně obvyklý postup pletení ze 6ti pramenů, jak ho pletou profesionální pekaři. Je výhodný proto, že máte upletenou celou vánočku naráz a vrstvy jsou tak dobře propojené, že se v troubě nesesunou, což se někdy stává u pletení z 8mi nebo 9ti pramenů.

Při pletení z 8mi pramenů pleteme spodek ze 3 o něco silnějších pramenů - klasický copánek. Uprostřed vyhloubíme podélnou rýhu, vložíme opět copánek ze 3 o něco tenších pramenů a nakonec spletený "provaz" ze dvou pramenů. 

Při pletení z 9ti pramenů upleteme spodek ze 4 pramenů, druhou vrstvu ze 3 a vršek ze 2 pramenů.  Tento postup najdete na netu třeba u mojí kamarádky Iv@: 

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/postupy/vanocka-z-9-pramenu.html

Upletenou vánočku přikryjeme utěrkou a necháme dokynout. Vykynutou poznáme podle toho, že se kontury vyrovnají, vánočka zvětší objem a povrch se vyhladí. Pak podle potřeby zajistíme vrstvy vpíchnutím špejlí - obvykle na kraje a doprostřed vánočky (u pletení ze 6ti pramenů to není potřeba). Potřeme rozkvedlaným bílkem s troškou vody, posypeme zbytkem mandlí a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Po asi 10-15ti minutách snížíme na 150-170°C a pečeme pěkně dočervena. Pokud se peče příliš rychle svrchu, zakryjeme ji alobalem. Správně upečená vánočka je na řezu suchá, nemazlavá a drží tvar.

430.jpg

 

 

 

 

 

 

 

431.jpg

 

 

 

 

 

 

 

432.jpg

 

 

 

 

 

 

 

433.jpg

 

 

 

 

 

 

 

434.jpg

 

 

 

 

 

 

 

435.jpg

 

 

 

 

 

 

 

436.jpg

 

 

 

 

 

 

 

437.jpg

 

 

 

 

 

 

 

438.jpg

 

 

 

 

 

 

 

439.jpg

 

 

 

 

 

 

 

440.jpg

 

 

 

 

 

 

 

441.jpg

 

 

 

 

 

 

 

442.jpg

 

 

 

 

 

 

 

443.jpg

 

 

 

 

 

 

 

444.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář