Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční kynutý mazanec

29. 3. 2013

544.jpgSuroviny:

750 g polohrubé mouky

150 g másla rozpustit a nechat zchladnout

150 g krystalového cukru

40 g droždí

4 žloutky

3 dl mléka

citronová kůra

vanilka

2 lžíce rumu

50 g rozinek

100 g loupaných mandlí, z toho 80 g do těsta

špetka soli.

Postup:

Z části vlahého mléka, rozdrobeného droždí, trošky cukru a mouky umícháme kvásek a necháme vzejít. Zbytek mouky prosejeme, přidáme zbytek cukru, žloutky, vlahý tuk, sůl, kůru z dobře omytého citronu, vanilku, rum. Přilijeme vykynutý kvásek a pomocí vařečky zaděláme a pak propracujeme těsto tak, aby bylo hladké a nelepivé.

Necháme přikryté v teple kynout, během kynutí jednou tzv. přetužíme - vyklopíme těsto na vál, přidáme rozinky a posekané mandle a řádně zapracujeme do těsta. Pak necháme dobře vykynout.

Vykynuté těsto se pozná tak, že když do něj zabožíme prst, utvoří se důlek přesně podle něj. Překynuté těsto vytvoří důlek mnohem větší a málo vykynuté těsto má tendenci důlek vyrovnat zpět.

Na válu vytvoříme dva bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení a opět necháme kynout, už jen asi polovinu předchozí doby.

Pak každý bochánek nahoře nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným bílkem, ozdobíme zbylými mandlemi a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Po 5-7 minutách snížíme teplotu na 160°C a zvolna dopékáme asi 35-40 minut podle velikosti. Upečený necháme na mřížce zcela vychladnout.

Pozn.: Mazanec můžeme zadělat i v pekárně - nejdřív dáme rozdrobené droždí, cukr, mléko, žloutky, máslo a rum, pak mouku, kůru, vanilku a nakonec sůl. Zapneme program Příprava těsta. Po prvním zvukovém signálu přisypeme rozinky a sekané mandle a necháme program dokončit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář