Broskev Melba
Suroviny:
2 broskve
70 g třtinového cukru
šťáva z 1 citronu
1 vanilkový lusk
1 dl sladkého bílého vína.
Malinový přeliv:
150 g malin
30 g třtinového cukru
1 dl sladkého bílého vína.
Zmrzlina k podávání.
Postup:
Broskve rozpůlíme, odstraníme pecku a v kastrůlku povaříme s vínem, rozlomeným vanilkovým luskem, citronovou šťávou a cukrem.
V jiném kastrůlku velmi krátce povaříme maliny s cukrem a vínem. Jakmile broskve změknou, ale nesmí se rozvařit, rozdělíme je na talířky a přelijeme malinovou omáčkou.
Doplníme kopečkem zmrzliny.
Pozn.:
Je to klasický recept s rodokmenem: V roce 1892 vystupovala australská sopranistka Nellie Melba v opeře Richarda Wagnera Lohengrin v londýnské Covent Garden. Vévoda orleánský uspořádal slavnostní večeři na oslavu jejího naprostého úspěchu. Pro tuto příležitost připravil francouzský kuchař Auguste Escoffier speciální dezert, později zvaný Peach Melba (Broskev Melba). Na ledové soše labutě, která se objevila v opeře, přichystal podklad z vanilkové zmrzliny, na kterém spočívaly broskve posypané cukrovou vatou. Na samém sklonku 19. století při otevření hotelu Carlton, kde byl šéfkuchařem, Escoffier recept inovoval: ledovou labuť vynechal, broskve jemně podusil a zalil jej malinovým pyré.