Jahodové carpaccio
Carpaccio jsou, hodně zjednodušeně řečeno, tenké plátky tepelně neupravené potraviny s dochucující omáčkou. Nejznámější je asi carpaccio ze syrové svíčkové, čerstvého lososa nebo z žampionů. V jedné knížce jsem četla o jahodovém carpacciu. Spojení čerstvých jahod a balzamikové redukce je famózní ;-)
Suroviny:
250 g pěkných jahod
balzamiková redukce - viz postup
1 citron
2 lžičky hnědého cukru.
K podávání: podle chuti šlehaná smetana
zmrzlina
hoblinky tmavé čokolády,...
Postup:
Pokud neseženete balzamikovou redukci (mívají ji v Lidlu pod názvem Balzamikový krém), můžete si ji vyrobit: do kastrůlku nalijte trochu balzamikového octa a pomalu zahřívejte, až se trochu odpaří a nabyde hustoty medu. Nechte zchladnout.
Na omáčku dejte zkaramelizovat cukr, pak zalijte citronovou šťávou a redukcí a nechte spojit do hladké omáčky.
Omyté jahody nakrájíme na tenké plátky, pokapeme omáčkou a ozdobíme zmrzlinou, čokoládou atd. podle chuti.