Skořicová panna cotta s pomerančem
Když jsem před časem hledala recept na tento slavný a lahodný italský dezert, prošla jsem své oblíbené stránky s recepty u Emanuela Riddiho, Apetitonline i Labužníka a ze všech moudrostí, které jsem vyčetla, jsem udělala svou první, tehdy vanilkovou panna cottu. Byla výborná. Tentokrát jsem ale měla chuť i náladu na experiment a zkusila jsem základní hmotu ochutit a přidat sezónní ovoce - pomeranče k zimní náladě prostě patří :)
Suroviny:
500 ml alespoň 30% smetany
80 g třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
špetka mleté vanilky
2 lžíce studeného mléka a 2 lžičky práškové želatiny.
Dřeň z pomeranče + třtinový cukr podle chuti.
Postup:
Želatinu namočíme do mléka a necháme nabobtnat.
V kastrůlku zahříváme smetanu, cukr, skořici, vanilku a namočenou želatinu, dokud se vše nespojí a želatina nerozpustí. Směs nesmí projít varem.
Nalijeme nejlépe do silikonových mufinkových formiček nebo do formy vytřené olejem nevýrazné chuti a necháme v chladnu 4-6 hodin (ale nejlépe do rána) ztuhnout.
Dřeň z pomeranče bez blan a slupek povaříme s cukrem a trochu vychladíme. Dezert opatrně vyklopíme a doplníme pomerančem.