Kořeněné sušenky Spekulatius
Sušenky spekulatius u nás doma už několik let neodmyslitelně patří k podzimu a zvláště adventu. Je jich mnoho druhů, s mandlemi, s kakaem i bez, ale všechny by měly vonět a chutnat po skořici, která je hlavní kořenící součástí. Letos jsem se rozhodla upéct podobné sušenky i doma.
Suroviny:
125 g másla
250 g hladké mouky
100 g moučkového nebo jemného třtinového cukru
1 vejce
špetička soli
2 kávové lžičky mleté skořice
1 kávová lžička mleté směsi koření: kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor
1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva nebo vinného kamene (seženete ve Zdravé výživě)
případně trošku vody.
Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Mouku prosijeme s kořením, solí a kypřidlem. Do másla vmícháme vejce a mouku. Rychle a lehce spojíme v těsto. Já jsem musela ještě přidat asi lžičku vody, aby se těsto lépe spojilo.
Zabalíme do mikrotenu a necháme do druhého dne odležet v chladničce.
Pak rozválíme a pokračujeme podle toho, jaké formičky máme k dispozici. Existují speciální dřevěné formy na spekulatius a též váleček. Seženete je v německy mluvících zemích. Mně musela stačit sušenková forma s výměnnými vzorky od Vietnamců za 80,- Kč
Připravené sušenky můžete ještě ozdobit plátky mandlí, ale není to nutné. Tvary pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut.
Pozn.: o sušenkách a jejich historii si můžete přečíst tady.
Inspiraci jsem našla na německých webech.
Po ochutnání musím říct, že ty kupované u nás už nebudou tak často