Levandulové cukroví
Suroviny:
210 g hladké mouky
140g másla
70 g moučkového cukru
lžčka levandulového oleje - viz poznámka
lžička sušené levandule
1 žloutek.
Poleva:
moučkový cukr přesátý
kousek přecezeného bílku z vajíčka
šťáva z borůvek nebo červené a modré potravinářské barvivo.
Drobné cukrové kuličky na ozdobu.
Postup:
K surovinám na klasické sušenkové těsto přidáme několik kapek levandulového oleje, sušené květy a zpracujeme. Mezi dvěma fóliemi rozválíme, vykrájíme tvary a upečeme.
Borůvky prolisujeme nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby výsledek byl levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu. Jemnou zdobičkou zchladlé pečivo ozdobíme a dozdobíme cukrovými perličkami. Můžeme polevou jen potřít a posypat perličkami.
Cukroví není "převoněné", ale levandule je tam příjemně znát.
Pozn.: Levandulový olej vyrobíme takto: 2 lžíce nevýrazného jedlého oleje (např. slunečnicový) zahřejeme téměř k bodu varu, vhodíme vrchovatou lžíci podrcených sušených levandulových květů, odstavíme a necháme zchladnout. Uložíme dobře uzavřené na 2 dny (i déle) do chladničky. Před použitím scedíme. Levandulový olej používám i k potírání spánků při migréně.
Další způsob výroby levandulového oleje a něco o levanduli jako bylince si můžete přečíst tady
Krasa
(Jitkas, 14. 12. 2014 6:49)